Free – brytyjska grupa rockowa grająca muzykę blues rock, sformowana w Londynie w roku 1968, znana głównie z przeboju „All Right Now”. Free przestał istnieć w 1973, gdy wokalista Paul Rodgers odszedł do zespołu Bad Company razem z Simonem Kirke’em (perkusja). Gitarzysta Paul Kossoff zmarł w 1976 z powodu problemów sercowych związanych z nadużywaniem narkotyków. Zespół znany był z sensacyjnych występów scenicznych i licznych tras koncertowych.
Członkowie

Paul Rodgers – śpiew, fortepian (1968-1971, 1972-1973)
Paul Kossoff – gitara (1968-1971, 1972-1973)
Andy Fraser – gitara basowa, fortepian (1968-1971, 1972)
Simon Kirke – perkusja (1968-1971, 1972-1973)
John „Rabbit” Bundrick – keyboard (1972-1973)
Tetsu Yamauchi – gitara basowa (1972-1973)
Wendell Richardson – gitara (1973)
Leigh Webster – keyboard (1972)

Dyskografia

Tons of Sobs (1969)
Free (1969)
Fire and Water (1970)
Highway (1970)
Free Live! (1971, live)
Free at Last (1972)
Heartbreaker (1973)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *