Free – brytyjska grupa rockowa grająca muzykę blues rock, sformowana w Londynie w roku 1968, znana głównie z przeboju „All Right Now”. Free przestał istnieć w 1973, gdy wokalista Paul Rodgers odszedł do zespołu Bad Company razem z Simonem Kirke’em (perkusja). Gitarzysta Paul Kossoff zmarł w 1976 z powodu problemów sercowych związanych z nadużywaniem narkotyków. Zespół znany był z sensacyjnych występów scenicznych i licznych tras koncertowych.
Członkowie

Paul Rodgers – śpiew, fortepian (1968-1971, 1972-1973)
Paul Kossoff – gitara (1968-1971, 1972-1973)
Andy Fraser – gitara basowa, fortepian (1968-1971, 1972)
Simon Kirke – perkusja (1968-1971, 1972-1973)
John „Rabbit” Bundrick – keyboard (1972-1973)
Tetsu Yamauchi – gitara basowa (1972-1973)
Wendell Richardson – gitara (1973)
Leigh Webster – keyboard (1972)

Dyskografia

Tons of Sobs (1969)
Free (1969)
Fire and Water (1970)
Highway (1970)
Free Live! (1971, live)
Free at Last (1972)
Heartbreaker (1973)