The Temptations – amerykańska grupa wokalna związana z gatunkiem soul. Stosuje wielogłosowe harmonie. Grupa przeszła wiele zmian personalnych i stała się odskocznią dla wielu karier solowych.

W 1989 grupa The Temptations została wprowadzona do Rock and Roll Hall of Fame.

W grupie The Temptations śpiewali:

Dennis Edwards – śpiew
David Ruffin – śpiew
Louis Price – śpiew
Eldridge Bryant – śpiew
Raymond Davis – śpiew
Melvin Franklin – śpiew
Damon Harris – śpiew
Eddie Kendricks – śpiew
Glenn Leonard – śpiew
Harry McGilberry – śpiew
Richard Street – śpiew
Ron Tyson – śpiew
Ali „Ollie” Woodson – śpiew
Ricky Owens – śpiew
Dennis Williams – śpiew
Theo Peoples – śpiew
Paul Williams – śpiew
Cal Osborne – śpiew
Otis Williams – śpiew

Dyskografia

Meet the Temptations (1964)
The Temptations Sing Smokey (1965)
Temptin' Temptations (1965)
Gettin' Ready (1966)
Temptations Live! (1967)
With a Lot o' Soul (1967)
In a Mellow Mood (1967)
TV Show (19867)
The Wish It Would Rain (1968)
The Supremes Join the Temptations (1968)
Live at the Copa (1968)
Cloud Nine (1969)
The Temptations Show (1969)
Puzzle People (1969)
On Broadway (1969)
Psychedelic Shack (1970)
Live at London’s Talk of the Town (1970)
The Christmas Card (1970)
Together (1970)
Sky’s the Limit (1971)
Solid Rock (1972)
All Directions (1972)
Masterpiece (1973)
Zoom (1973)
1990 (1973)
Song for You (1975)
House Party (1975)
Wings of Love (1976)
The Temptations Do the Temptations (1976)
Hear to Tempt You (1978)
Bare Back (1978)
Power (1980)
Give Love at Christmas (1980)
The Temptations (1981)
Reunion (1982)
Back to Basics (1983)
Surface Thrills (1983)
Truly for You (1984)
Touch Me (1985)
To Be Continued… (1986)
Together Again (1987)
Special (1989)
Milestone (1991)
For Lovers Only (1995)
My Girl (1997)
Phoenix Rising (1998)
Ear-Resistable (2000)
Awesome (2001)